Tijdens de ramadan houdt chef-kok Mounir Toub het simpel

Chef-kok Mounir Toub maakt in het tv-programma ‘Grenzeloos Koken’ op 24Kitchen de lekkerste Arabische gerechten. Eten staat volgens hem gelijk aan emotie en speelt een grote rol in zijn dagelijks leven. Behalve één maand in het jaar: “Tijdens de ramadan ben ik juist heel saai met eten.”

Als Toub niet voor de camera van 24Kitchen staat is hij werkzaam als kookdocent op het Summa College in Eindhoven. De drive om ook thuis nog iets lekkers op tafel te zetten is er niet minder om. “Ik pak altijd uit met eten. Als er bezoek komt, maak ik de mooiste en lekkerste gerechten. Maar ook voor mezelf en mijn vrouw. Net sms’te ik mijn vrouw nog, want kijk” – Toub wijst naar buiten,   waar de zon schijnt en de temperatuur zacht en aangenaam is –  “het is mooi weer, dus vanavond wil ik  een lekkere maaltijdsalade met kip.” Tijdens de ramadan is dat voor de kok anders. Het eten moet dan weinig en simpel zijn. “Ik wil drie dingen”,  zegt Toub. “Dadels. Van die grote, sappige dadels. Chebakia, dat zijn Marokkaanse honingkoekjes die ik zelf maak of mijn moeder. Niemand anders. En als laatste wil ik harira, Marokkaanse kikkererwtensoep. Meer wil ik niet.”

Bewustwording

Een chef-kok die een maand lang niet om eten geeft: hoe kan dat? “Je vast om meerdere redenen”, legt Toub uit. “Ik vind het persoonlijk niet gepast om je aan het einde van de dag helemaal vol te vreten als je  de hele dag extra bezig bent geweest met bewustwording, bidden en alle dingen eromheen.” Volgens Toub moet een moslim een derde van zijn maag leeghouden. “Een derde mag je vullen met eten en een derde mag je vullen met drinken. De rest moet leeg blijven. Daar hou ik me normaal gesproken helaas niet aan. Dat is eigenlijk heel slecht en daar ben ik me van bewust. Daarom kies ik ervoor om tijdens de ramadan alleen uit noodzaak te eten.”

shebekia2

Maand lang andere prioriteiten

“Tijdens de ramadan ben ik veel sterker dan ik normaal al ben. Ik vind mezelf al heel sterk, vooral mentaal, maar tijdens de ramadan is dat nog veel meer het geval. Ik kan heel goed zonder eten en drinken en ben dan ook sportiever. Ik voel me bovendien meer mens, meer moslim. Het is  moeilijk uit te leggen, maar ik gun iedereen het gevoel dat ik heb tijdens het vasten. Ik verlang andere maanden van het jaar ook naar de ramadan. Doorgaans leven we in de waan van de dag, we moeten vooral targets halen. Tijdens de ramadan leef je een maand lang met andere prioriteiten.”

Ook tijdens het Suikerfeest, aan het einde van de heilige maand, draait het bij Toub niet om eten. “Bij het Suikerfeest staan twee dingen centraal: het ochtendgebed in de moskee en met familie ontbijten.” Op de dag van het Suikerfeest verzamelen Toub en zijn twee broers bij hun vader. Samen gaan ze naar de moskee voor het ochtendgebed. Als ze terugkomen hebben zijn vrouw, moeder en twee schoonzussen het ontbijt geregeld. “Al het andere is voor mij minder belangrijk. Het gaat om samen zijn.”

Eten is emotie

Eten staat voor Toub gelijk aan gevoel. “Mijn eerste eetherinnering was bij de beste vriendin van mijn moeder. Ik kreeg toen net gebakken Marokkaans brood met pindakaas en een plakje kaas. Dat was zo lekker; dat krokante brood en de warme pindakaas die al een beetje gesmolten was. Ik krijg er nog steeds water van in mijn mond als ik daaraan terugdenk. Ik link eten aan veel goede herinneringen en emoties.”

Bij de geboorte van zijn inmiddels elf maanden oude zoontje maakte de kok een kilo smen, Marokkaanse boter. Sommige Marokkaanse stammen maken smen als een dochter is geboren. De smen wordt dan begraven en pas als de dochter gaat trouwen, wordt het weer opgegraven. “Bij mijn dochter van bijna twaalf heb ik dat niet gedaan. Inmiddels heb ik mijn dochter al zes jaar niet gezien door een moeilijke echtscheiding. Ik heb nu spijt dat ik dat niet heb gedaan, daarom ben ik bij mijn zoontje met alles veel bewuster bezig. Als hij achttien is, affiniteit met koken heeft of de koksschool gaat volgen, dan graven we de smen op.”

Volgens Toub moeten alle kinderen leren koken, zowel zoon als dochter. “Met de opvoeding van mijn dochter heb ik helaas al jaren niets meer te maken. Hopelijk wordt ze islamitisch opgevoed en leert ze lekker koken van haar moeder. Als ze ooit naar mij wil komen, is ze welkom. Insha allah.” Bij de opvoeding van het zoontje van de tv-kok staat eten zeker in het ‘plan van aanpak’. “Eten staat bij ons centraal. Ik ben kok en mijn vrouw kan lekker koken alhamdulilah. Mijn zoontje krijgt dat zeker mee. Of hij kok wil worden, moet hij zelf weten, maar hij gaat op zondagochtend wel pannenkoeken maken voor zijn vader en moeder.”

Toub hoopt dat zijn zoon ooit in zijn voetsporen zal treden en ook meedoet aan de ramadan. “Hij krijgt een islamitische opvoeding, maar ik ga hem niet dwingen om te vasten. Ik ga een goed voorbeeld voor hem zijn en hem spelenderwijs leren waarom we vasten.” Het neefje van Toub is nu twaalf. Iedere keer als hij vast krijgt hij vijf euro van zijn oom. “Je kunt een kind wel uitleggen waarom hij moet vasten, maar dat vat een kind nog niet. Nu krijgt hij te maken met het vasten en wil hij vanzelf meedoen. Als hij ouder is, zal hij zichzelf gaan verdiepen in de achterliggende gedachte.”

Trucjes

Ramadan of geen ramadan, de dagelijkse verplichtingen en activiteiten gaan gewoon door. Als tv-kok en kookdocent betekent dat veel gerechten bereiden. “Tijdens de opnames voor 24Kitchen heb ik er weinig moeite mee, omdat ik niet wil proeven op televisie. Dat ziet er niet smakelijk uit. Toen ik nog als kok werkte in een restaurant was dat lastiger.” In die tijd had Toub een aantal trucjes om toch goede gerechten klaar te kunnen maken tijdens de ramadan. Soms maakte hij een deel van de gerechten al de avond van tevoren, als hij wel mocht eten. Soep en puree stonden de volgende dag al klaar en dan hoefde de kok verder alleen nog maar te snijden. “Wat ik ook wel eens heb gedaan is een hap nemen, de smaak proeven op mijn tong en daarna weer uitspugen. Dat is niet smakelijk natuurlijk, maar zo kun je toch proeven.”

Voor een islamitische chef-kok is het de worst case scenario:  een kookopdracht tijdens ramadan waarbij het onmogelijk is om niet te proeven. “Bij voorbaat gaat mijn geloof altijd voor. Ik zeg bij voorbaat, omdat je natuurlijk nooit weet wat er op je pad zal komen. Als er een opdracht komt waarbij ik echt moet proeven of eten, moet ik daar heel goed over nadenken. Tot nu toe heb ik dat nog niet gehad en ik twijfel of ik hem aan zou nemen. Als je een dag bewust niet vast, dan weegt dat heel zwaar en moet je hele dagen in gaan halen. Dus dan moet ik de afweging maken: ga ik voor het geld en dit leven of ga ik voor het hiernamaals?” Twee jaar geleden was er een moment waarop  Toub bijna besloot toch te eten tijdens de vastenmaand. De kok voor 24Kitchen acht gerechten achter elkaar maken.  “Het zou een zware, lange dag worden dus twijfelde ik of ik wel moest vasten. Ik heb toen besloten mijn vasten niet te breken, want ook die dag hoort bij de ramadan. Alles is goed gegaan alhamdulilah en ik ben heel blij dat ik toen die keuze heb gemaakt.”

Dit artikel werd geplaatst door Moslim Vandaag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *