Eindelijk ook in Palestijnse gebieden 3G-netwerk

Na tien jaar krijgen de Palestijnse gebieden in 2016 eindelijk ook een 3G-netwerk voor mobiele telefoons. Terwijl Israël, samen met de rest van de wereld, al mobiel over het net surft met een snelle 3G- of  4G-verbinding, maken de inwoners van de door Israël bezette Palestijnse gebieden nog gebruik van 2G, een technologie uit de jaren negentig die al te langzaam is om een simpel mailtje te versturen.

Jarenlang weigerde Israël de aanleg van een Palestijns 3G-netwerk om veiligheidsredenen, maar in november gaf het de Palestijnse providers toch toestemming om vanaf 2016 3G aan te bieden. Het is onduidelijk waarom Israël zijn bezwaren ineens heeft laten vallen.Veel Palestijnen hebben een iPhone, Samsung of andere smartphone in hun broekzak zitten, maar ze kunnen daar niet altijd mee online. Buiten de deur zijn ze afhankelijk van openbare wifi-verbindingen, die bovendien vaak slecht werken. Filmpjes en foto’s delen via sociale media moet meestal wachten tot ze thuis op een vaste internetverbinding kunnen.

De Palestijnse providers Jawwal en Wataniya moeten zelf investeren in het aanleggen van netwerkpalen en kantoren die nodig zijn voor een 3G verbinding. De door Israël bezette Westelijke Jordaanoever krijgt volgens plan halverweg 2016 de nieuwe netwerkverbinding, zei Amman Aker, de directeur van Jawwal tegen de website The Middle East Eye. De Gazastrook zal aan het eind van het jaar pas zijn voorzien van 3G, omdat het logistiek gezien moeilijker is daar het netwerk aan te leggen, aldus Aker. Het is moeilijk bouwmateriaal Gaza binnen te krijgen, vanwege het boycotbeleid dat Israël voert tegen het plaatselijke Hamas-bewind.

Palestijnse telecombedrijven lopen nu tussen de 80 en 100 miljoen dollar per jaar mis door het ontbreken van 3G, concludeerde Sam Bahour in november in een rapport over de Palestijnse ict voor de denktank Al-Shabaka. ‘Een nieuwe markt zal een economische boost met zich meebrengen’, zegt Bahour. Zelfs voor Gaza – waar water, elektriciteit én werkgelegenheid schaars zijn – biedt 3G nieuwe kansen. ‘Met 3G gaan straks apps beter werken en zullen er meer banen in softwareontwikkeling komen. Net als bijvoorbeeld New Yorkers kunnen we makkelijker communiceren en altijd, overal, alles checken.’

Eindelijk zullen Palestijnse bedrijven op hetzelfde niveau meedoen als bedrijven uit andere landen, zegt Said Hassan, marketing- en startupexpert van Gaza Sky Geeks, een project dat jongeren uit Gaza helpt bij het opzetten van onlinebedrijfjes. Palestina is één van de laatste landen in de regio dat een 3G netwerk krijgt. ‘We kunnen nu niet op dezelfde manier communiceren en ons online bereik vergroten als de rest van de wereld.’

Het 3G-netwerk gaat Gaza volgens Hassan op de kaart zetten. ‘Je gedrag verandert als je fulltime online bent. Je gaat 24/7 berichten delen en dus zullen er veel meer berichten uit Gaza de wereld in komen.’

Headerfoto door Rusty Stewart

Dit artikel werd eerder geplaatst door de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *