Productomschrijving ‘Susiya – het onuitroeibare dorp’

Onderwerp:

Het Palestijnse dorpje Susiya wordt al maanden bedreigd met vernietiging. In mei besloot het Israëlische hooggerechtshof dat het tentenkamp met niet meer dan 350 inwoners mocht worden vernietigd door gebrek aan vergunningen. De Palestijnen kregen tot 3 augustus de tijd om te verhuizen. Deze deadline is inmiddels verstreken, maar de inwoners weigeren te vertrekken.

Samiha Nawaja moest al drie keer verhuizen onder Israëlische druk. Haar herdershond werd doodgeschoten door een inwoner uit de joodse nederzetting die een paarhonderd meter van haar tentenkamp vandaan ligt. Een week later werd ze fysiek mishandeld en lag ze een week in het ziekenhuis om te herstellen. Dit is een voorbeeld van het leed dat achter het slepende Israël-Palestina conflict schuilt. Ik wil met mijn reportage de droge cijfers die op dit moment in de media verschijnen aanvullen met een concreet voorbeeld van een van de vele manieren waarop het conflict zich uit in het dagelijks leven van Israëli’s en Palestijnen.

Vragen als waarom blijven Samiha en haar familie en de rest van het kleine dorpje? Wat vraagt dit van de bewoners die iedere dag leven met de angst dat hun woonplaats zal worden verwoest? Waarom wil Israël de inwoners verplaatsen? En wat is de rol van de Israëlische nederzetting die slechts honderden meters verderop ligt? Hoe ervaren zij het tentenkamp en welke spanningen roept dit voor hen op?

Doelgroep (specifiek):

Ik heb de videoreportage gemaakt met in mijn achterhoofd het idee dat het eindresultaat geschikt zou moeten zijn voor Nieuwsuur. De doelgroep van Nieuwsuur bestaat vooral uit mannen van gemiddelde leeftijd met een hoog opleidingsniveau en een bovengemiddelde interesse in het nieuws.

Medium:

Televisie/internet. Mijn reportage is niet interactief en zou dus prima op TV kunnen worden uitgezonden, maar hij kan ook op internet worden geplaatst.

Bladpijler/rubriek:

Buitenland

Genre

Langere nieuwsreportage, buitenland.

Omvang:

Videoreportage van ongeveer 10 minuten

Invalshoek:

Ik vertel in mijn reportage vanuit  de mensen die de hoofdrol hebben in dit verhaal. Dat is de familie Nawaja. Ik interview meerdere leden van de familie, onder wie ook de oprichter van de tegencampagne Nasser Nawaja. Ook spreek ik met inwoners uit de joodse nederzetting om goed hoor en wederhoor toe te passen. Voor een onafhankelijke toelichting bij de situatie interview ik de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’tselem en de directeur van CIDI.

Beeldsuggesties / opmaaksuggesties / infografics:

Ik heb interviews in de vorm van talking heads afgewisseld met ondersteunend beeldmateriaal om een duidelijke beeld te geven van de omgeving en situatie. Ik heb bewust weinig gebruik gemaakt van tilts en pans om zo de rust te bewaren. Het verhaal wordt met medium-, close- en exteriorshots in beeld gebracht. Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van simpele, zelf gemaakte infographics, zoals kaarten. Ook heb ik zelf titelbalken ontworpen om namen, locaties en bronnen weer te geven.

Bronnen:

  • Mohamed Nawaja
  • Samiha Nawaja
  • Nasser Nawaja
  • Abid Nawaja
  • Isaac Klein
  • Elzias Altschuler
  • Sarit Michaeli, B’tselem
  • Hanna Luden, CIDI
  • Ida Rump, tolk

Procesverslag

In de zomer ben ik voor het eerst in Susiya geweest. Het was toen twee dagen voor de deadline dat de inwoners zouden moeten verhuizen van de Israëlische autoriteiten. Ik heb toen Samiha, Mohamed en Nasser geïnterviewd en in Jeruzalem heb ik de woordvoerder van B’tselem gesproken. Ik wilde tijdens mijn eerste bezoek aan Susiya ook langs de Israëlische nederzetting die daar een paar meter vandaan ligt. Helaas werd ik toen geweigerd en mocht ik niets filmen en niemand interviewen.

Bij terugkomst in Nederland ben ik gaan monteren, maar ik merkte al snel dat ik ontzettend baalde dat ik geen Israëli’s had gesproken. Niemand kon vanuit de andere kant de situatie uitleggen. Ik probeerde dit op te lossen door contact op te nemen met het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) en uiteindelijk de directeur te spreken.

Toch was ik nog niet tevreden en daarom besloot ik in november nog een keer terug te keren naar Susiya. Ik maakte een afspraak met Abid, de broer van Nasser en ging opnieuw langs het tentenkamp. Hoe was het nu, drie maanden na de deadline? En ik probeerde natuurlijk nog een keer de nederzetting. Deze keer was het veel rustiger buiten en kon ik ongestoord filmen. Ik sprak de mensen op straat aan en deze keer was ik wel redelijk welkom. Ik interviewde een docent en hij wees me vervolgens de weg naar het huis van de rabbijn van het dorp. Met deze twee interviews was ik heel erg blij. De interviews zijn allebei een belangrijke toevoeging en maken mijn verhaal compleet.

Voor een specifiekere toelichting op het productieproces, kun je mijn verantwoording van dit product bekijken.

Welke kernkwaliteiten wil je met dit product specifiek bewijzen:

Zelfstandigheid

Diepgang en complexiteit

Creativiteit/originaliteit qua invalshoeken, aanpak en uitwerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *