Productomschrijving ‘Welcome to Hebron’

 

Onderwerp:

De Palestijnse stad Hebron

Doelgroep (specifiek):

Bij het maken van dit korte video-item heb ik als medium AJ+ in gedachte gehouden. Ik wilde graag een video maken in dezelfde stijl als deze videoservice van zender Al Jazeera. De doelgroep van AJ+ zijn jongeren tussen de 18 en 34 jaar oud die op de hoogte willen blijven van wat er in de wereld speelt.

Medium:

Ik wilde een item maken in de stijl van AJ+ omdat dit een hele nieuwe manier is van video’s maken. De filmpjes van AJ+ zijn speciaal voor sociale media en dat is een hele andere manier van werken dan bij een traditionele nieuwsreportage. AJ+ maakt bijvoorbeeld veel gebruik van achtergrond muziek, maar ook van tekst in beeld zodat het filmpje ook gekeken kan worden zonder geluid. Het medium legt meer uit in geschreven tekst dan in gesproken tekst en de items duren meestal niet meer dan drie minuten (er zijn wel een aantal langere documentaires van rond de 10 minuten). AJ+ covert allerlei soorten onderwerpen. Mijn item gaat over Palestina, een onderwerp waar AJ+ zelf ook regelmatig over bericht. Ook de Amerikaanse verkiezingen zijn een hot item binnen het medium.

https://www.facebook.com/ajplusenglish/?fref=ts

https://twitter.com/ajplus

https://www.youtube.com/channel/UCV3Nm3T-XAgVhKH9jT0ViRg

Genre:

Korte videoreportage voor social media

Omvang:

Tussen de twee en drie minuten

Invalshoek:

Een algemeen item over de huidige situatie in Hebron, een stad waar regelmatig veel onrust heerst. AJ+ maakt regelmatig berichten die niet per se een actuele aanleiding hebben. Ze maken ook items die wel een directe aanleiding hebben, maar ik vind het altijd erg mooi als een verhaal gewoon interessant genoeg is om verteld te worden, zonder dat er gelijk gekeken wordt naar de reden om het nu te brengen. Het verhaal van de situatie in Hebron is misschien een verhaal dat sommige nieuwsconsumenten al kennen, maar een ontzettend groot deel kent het niet. En de situatie blijft nieuwswaardig, omdat er nog steeds dagelijks gewonden vallen en de nederzetting rond de stad nog steeds talloze problemen met zich mee brengen. Het is weergave van de problemen in Israël en Palestina en daarom blijft het een belangrijk verhaal om te vertellen. Voor een kort item als dit, is dat belangrijk genoeg en genoeg aanleiding. Voor een langer item zou ik eerder één aspect uitlichten, maar omdat het zo’n kort item is en speciaal voor sociale media heb ik gekozen voor een bredere invalshoek en dit gegoten in een sfeerreportage in de stijl van AJ+.

Bronnen:

Mohannad Darabee

Middle East Monitor ‘Deaths and The Jerusalem Intifada’ via https://www.middleeastmonitor.com/specials/intifada/

Talal Adbul Alrahman

Procesverslag:

Een uitgebreid verslag van het proces kun je hier lezen.

Welke kernkwaliteiten wil je met dit product specifiek bewijzen:

Zelfstandigheid

Creativiteit/originaliteit qua invalshoeken, aanpak en uitwerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *